Biografie Sander Bosman "HerzOne"

Het begon voor mij allemaal aan het begin van de jaren 80. Met m'n ouders mee naar Amsterdam, daar vielen de tags me meteen op. Grote Ego 83 tags op bushokjes, High Pengo bij het Amstelstation. Geen idee wat het betekende. Het duurde niet lang voordat het ook in de buurt opdook, op school had iemand een boek met allemaal pieces van metro's in New York, Subway Art. Een hele groep om hem heen, allemaal gefascineerd door de kleuren, letters, poppen. Deze schrijver (Sin) werd mijn eerste 'mentor' en leerde me de grondbeginselen van graffiti.

eerste pogingen 1984
graffitischets ca 1983/1984

Al snel begon ik ook met het tekenen van letters en kreten, pijlen en poppen. Het was alsof ik door de bliksem was getroffen, dit was het! Het kwam helemaal los toen in 1985 Style Wars op tv kwam bij de Vara, de impact was enorm.. Je hoorde van elkaar waar nieuwe pieces stonden, Shoe, Delta, Joker, Jaz, Cat22, Bando etc. Op de fiets naar de stad om foto's te maken, rolletje van 24 dus wel selectief wat je klikte. Op weg naar huis was je in je hoofd alweer aan het schetsen. De eerste probeerselen vonden plaats op de muren van de slaapkamer, maar al snel wilde je ook 'up' zijn.

In de nacht op pad 1987
's nachts op pad, 1987

Dus 's nachts de straat op met je tasje spuitbussen, tags en pieces zetten. Je eerste naam jatte je uit Subway Art of van een rap platenhoes, ik heb er verschillende gehad. Sab, Pur, Prince Adam, Fraper, Bus maar uiteindelijk koos ik de naam HerzOne, de lettercombinatie stond me aan en ik wilde een Z in m'n naam, het was inmiddels 1989. In Amsterdam op school, dus dagelijks in de stad en in de weekeinden pieces zetten bij de Vondelbrug, Schellingwoudebrug en waar maar plek was. In 1992 kwam ik aanraking met Sezar, Bel en Serch van de NES-crew, we deden vaak samen pieces en na een kortstondig lidmaatschap in 1993 trad ik in 2006 definitief toe in de NES. In 2000 werdt de MVP (Most Valuable Pimps/Players/Painters) met als leden Steh, Azhq, Fromage, Plash, Sugar en Area. Naast deze crews mag ik me ook lid noemen van verschillende crews uit New York zoals de TDS (The Death Squad), MTA (Mad Transit Artists), TPA (The Public Animals) en OTB (Out To Bomb).

New York Soho 1995
Soho New York 1995

New York City, de bakermat van de graffiti. Diverse malen bezocht ik deze stad en maakte er tal van van 'pieces'. Ook maakte ik contact met diverse graffitipioniers uit de jaren 70. Nog steeds is graffiti een grote passie voor me, als ik kan ben ik ermee bezig. Gedurende de tijd dat ik met graffiti bezig was kwam er steeds meer opdrachtwerk op me af, in 2006 heb ik Lak aan Alles opgericht. Nu is graffiti deels m'n vak al is het maken van muurschilderingen wel een andere discipline dan het maken van een piece. Het vereist andere technieken en invalshoeken. Over de jaren is een handtekening ontstaan in m'n werk, dit is de overeenkomst met graffiti, hierin probeer je je ook door een bepaalde stijl herkenbaar te maken tussen de anderen. In de map Graffiti zijn meer voorbeelden van mijn graffitiwerk te vinden.